Okurková marmeláda

nova okurky

Čím jsem starší, tím mám podzim raději. Barevné listí, měkké světlo, oranžové dýně na trzích a snaha zachytit poslední teplé paprsky na tváři. Není ale od věci si občas připomenout léto. Zapomeňte na jahody bez chuti ze supermarketů a sáhnětě po dostupné salátové okurce! Skvělá je jen tak se solí, občas ji taky přidávám k pomerančovému freshi, jako to dělají v Nikaragui, a nesmí chybět ani v mém gintonicu. Dneska ji ale zkusím udělat trochu netradičně, jako marmeládu!

Miluju jednoduché a efektní recepty. Okurková marmeláda s vanilkou je přesně jeden z nich, potřebovat totiž budeme jen čtyři suroviny. 

Co je k tomu potřeba?

2 salátové okurky
175 g želírovacího cukru
1 vanilkový lusk
šťáva z půlky citronu

okurkovka-suroviny

Jak na to?

Okurky oloupeme a nastrouháme najemno nebo na hrubo. Já preferuju nahrubo, mám ráda, když je v marmeládách cítit nějaká textura. Přidáme do hrnce, přisypeme cukr a vanilková semínka. Voňavý vanilkový lusk nevyhazujte, můžete ho přidat ke krystalu a vytvořit si tak domácí vanilkový cukr. Na Vánoce ideál! Okurkovou směs, která vypadá jako okurkový salát (a taky podobně voní), zamícháme a necháme minimálně dvě hodiny uležet. Teď je na čase si uvařit čaj, dát si nohy nahoru a relaxovat s proužky oloupané okurky na obličeji :).

P1070845Po dvou hodinách směs přivedeme k varu a mícháme přibližně 5 minut, aby se vypařila přebytečná voda. Pokud chceme, můžeme marmeládu rozmixovat tyčovým mixérem, ale já osobně volím „rustiko.“ Pak už jen stačí přenést do umytých sklenic, uzavřít a počkat, až dobrota vychladne. Svěží okurkovku si namažte na chleba nebo croissant a zavzpomínejte si na léto. Jestli vše nesníte na posezení, schovejte marmošku do lednice. Kdybyste po tom všem dostali chuť ještě na něco „slaného“, vyzkoušejte třeba Theinu cibulovou marmeládu!

TIP:

Blíží se Vánoce. Co takhle věnovat okurkovou dobrotu babičce, mamince nebo tchýni?

– rozi

okurkovka

okurkovka

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Sabaka
    16.8.2014 at 18:33

    Mam dotaz ohledne cukru.. :) Jaky pouzit? Jsem trosku marmeladovy novacek (letos mam za sebou prvnich 20 sklenic) a nikdy nevim, ktery z tech cukru si vybrat, tak bych to nerada nejak pokazila. 1:1, 2:1, 3:1, nebo 4:1?

  • Leave a Reply

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: