Ochucená sůl

IMG_3578

(Ochucená) sůl nad zlato! Potěší jako dárek nebo přidá vašemu běžnému jídlu šmrnc (a little twist, jak by řekl Gordon). Dneska si uděláme citrónovou, ale příchutím se meze nekladou, takže se nebojte trošku experimentovat!

Co je k tomu potřeba?

1 kg hrubé soli
kůra z 2 bio citronu
pečící papír

IMG_3539

Jak na to?

Troubu si předehřejeme cca na 50°. Sůl a citronovou kůru, kterou jsme nastrouhali na jemno, promícháme. Rozložíme ji na pečící papír (pokud děláte více příchutí najednou, dejte pozor, aby se vám nepomíchaly!) a sušíme zhruba hodinu. Hotovou sůl poznáte podle toho, že je kůra vysušená tak, že se mezi prsty drolí. Po vychladnutí můžeme rozmixovat na jemnou sůl, ale nám se líbí tahle rustiko varianta. Uzavřená vydrží cca půl roku. Citronová sůl se hodí k přípravě ryb, do salátů, na brambory, do těstovin nebo jako party vychytávka k tequille!

IMG_3545IMG_3552IMG_3553

Chuťových variant je samozřejme spousta. Vyzkoušejte bylinky (koriandr, mňam, mňam), houby, zeleninu (rajčata, česnek, papriku…), chilli papričky, zázvor, klidně i čaj (říkal někdo Matcha sůl?! Kterou se lehce posypou cookies?!). Jediné omezení je, že vaše přísada se musí dát usušit a nastrouhat na malé kousky, aby se sůl pořádně provonila a nekazila se. Počítejte cca s jednou lžičkou na čtvrt kila soli.

IMG_3575IMG_3583

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply