Zázvorový sirup na imunitu

IMG_3588

Zázvor je jednou ze základních surovin, kterými s v zimě pravidelně obklopuji. Chutná mi v dýňové polévce, s celerem v rizotu nebo třeba v oblíbeném horkém zázvorovém čaji. Už dlouho jsem ale chtěla vyzkoušet zázvorový sirup a s ním potom domácí ginger ale a s tím vším potom co? Stačí přidat bourbon nebo whiskey, splash citronové šťávy a tradáá… nejlepší drink ever.

Co je k tomu potřeba?

– kolem 250g zázvoru
– 450g cukru
– 1,5 ks citronu
– 1,4l vody

IMG_1739Recept je jednoduchý jako facka, akorát musíte hlídat hrnec. Nastrouháme oloupaný zázvor, cukr zalijeme vodou a spolu se zázvorem v hrnci přivedeme k varu. Pak necháme probublávat minimálně hodinu až hodinu a půl. Mezitím začneme ochutnávat. Sirup by měl ideálně být trochu štiplavý, ale nesmíte to přehnat, ať vám zase nevypálí pusu. Až bude eňo ňuno, stáhneme ho z plotny, přidáme šťávu z citrónů a sirup procedíme.

Pokud chcete mít co nejméně zbytkového odpadu, nestrouhejte zázvor, ale nakrájejte ho na kostičky. Kousky zázvoru pak můžete nechat uschnout a zasypat cukrem – vznikne tak kandovaný zázvor. Takže skoro jako Head&Shoulders, dva v jednom!

IMG_1758

Zázvorový sirup se dá využít na limonády, na lžičku proti nachlazení nebo na posílení imunity. Tak si udělejte jeden pro sebe a druhý pro prarodiče, po ránu jim dodá sílu!

IMG_3585

– thea

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Radka
    19.1.2014 at 16:57

    Výborný recept! Díky za inspiraci. Vyzkoušela jsem a už je flaška skoro pryč. Dala jsem tam trochu míň cukru a pijeme ho jako studenou šťávu nebo zalitý horkou vodou jako čaj :-)

    • thea
      Reply
      thea
      20.1.2014 at 11:05

      To jsem moc ráda. Budu ho muset zase uvařit! :)

    Leave a Reply

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: