Čokoláda, nápoj (šilhajících) bohů

DSC06075Co mají Mayové a já společného? Jsou malí, buclatí a milují čokoládu. Dokonce tak moc, že v dobách minulých se platilo kakaovými zrnky a pití hořkého nápoje bylo pouze výsadou krále/bohů. Dnes už si naštěstí může čokodrink připravit každý. Podělím se s vámi o recept na pravou mexickou čokoládu i o tehdejší prazvláštní mexické ideály krásy.

Protože jsem viděla tři mayské chrámy a naštívila mayské muzeum, budu trochu chytračit. Zkuste zvládnout můj minivýklad a pár funny facts, čokoláda bude brzy, slibuju!

1558896_10152518444543275_317260142_n

Krásní Mayové… not

Nebudu vám opakovat to, co už jistě znáte ze základní školy (jak nám s oblibou říkal náš dějepisář na gymplu). Žádnou historii Mayů ani jejich objevy a vynálezy nečekejte. Oddechli jste si? To, co mě nejvíc zaujalo z muzea Mayů byly totiž ideály krásy. Ano, jsem povrchní, ale když ono je to tak děsně zajímavý!

Mayové jsou malinkatí a kulatí. Dokonce i dnes (na území Střední Ameriky stále žije cca 6 milionů Mayů) jsem byla na ulicích Chiapasu jedna z nejvyšších a věřte mi, nejsem žádný obr. Bohové (a vládci) byli naopak vytáhlí, to byl znak urozenosti. Proto prý jsou schody u chrámů tak vysoké – aby se plebs nemohl dostat nahoru. Jak se tedy co nejvíc přiblížit dokonalým bohům? Třeba deformováním hlavy! Po narození dítětě mu přiložili dřívka kolem ještě měkké mozkovny, aby se tvar deformoval do protáhlého, úzkého tvaru a hlava nebyla tak kulatá. Kam se hrabe plastika.

Head Deformation11

Co považuju za největší WTF je šilhání. Dětem se přivazoval kolem hlavy provázek s kuličkou, který končil na úrovni nosu, takže malým Mayům začaly jít brzy oči šejdrem. Jiný kraj, jiný mrav. Pak tu máme samozřejmě zálibu v tetování, propichování a zdobení se zlatem a jadeitem. To my už tak cizí není :)

Tulum

Tulum, jeden z yucatánských mayských chrámů

Čokoláda nad zlato

Kakaová zrnka sloužila jako platidlo a byla žádoucím obchodním artiklem. Proto ji mohli pít jen priviligování. Mayové ji pili s vodou, to až Evropané začali kakaový prášek míchat s mlékem a sladit. Původní název byl xocoatl (xoko = hořky, atl = voda). Hořkou čokoládu pili indiáni s paprikou, chilli nebo skořicí. Důležité ale bylo, aby byla hodně našlehaná. Uvařte si ji tak, jak ji milovali američtí indiáni:

Co je k tomu potřeba?

3 hrnky horké vody
1 až 2 tyčinky skořice
230 gramů kvalitní hořké čokolády, nalámané na menší kousky
2 lžíce medu nebo hnědého cukru
špetka sučených chilli papriček
1 rozpůlený vanilkový lusk
1 lžíce orestovaných arašídů, jemně nasekaných (pro Aztéckou variantu)

CacaoGod

Bůh kakaa. Sympaťák

Jak na to?

Do většího kastrůlku přidejte vodu, skořici a vařte na středním plameni tak dlouho, než se voda trochu vyvaří. Vyjměte skořici, přidejte lusk a lehce snižte plamen. Až se objeví bublinky kolem okrajů, ztlumte plamen na minimum, vhoďte čokoládu a přidejte med/cukr. Průběžně míchejte. Až se čokoláda rozpustí, vyjměte lusk a vzniklou čokoládu pořádně prošlehejte metličkou, až se objeví pěna. Posypte chilli (oříšky) a podávejte. Ignoranti si přilejí trochu mléka pro zjemnění, ale už to prostě nebude ono.

coko

Podávejte ve kteroukoliv roční i denní dobu :)

1608837_10152518445668275_921769400_n

Ale nejlepší je čokoláda samozřejmě s churros!

Za fotky děkuju Honzovi *

– rozi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply