Jak jsem vařila kaktus

P1080489

Ne, dnes nebudeme pálit domácí tequillu, ale vyrobíme si zdravý salát. Zklamání? Kaktus není jenom zábavná surovina, taky skvěle chutná a navíc má spoustu vitamínů a minerálů (říkali na internetech). I když to u nás není zrovna nejběžnější surovina, často ji můžete vidět jako okrasnou květinu. Ukradněte příště babičce z květináče jeden list a zkuste to taky!

Seznamte se s opuncií

Pokud přece jenom chcete domácí tequillu, sáhněte po agáve. Pokud chcete chutný oběd, sežeňte si opuncii.  Takže: opuncie, nopal nebo taky tuna de España (španělský tuňák?) je úžasně univerzální rostlina, proto ji jen v Mexiku pěstují na 3 milionech hektarech. V kuchyni se využívají sladké růžové plody, dužnaté listy (náš případ), z kaktusu se dělá také mouka nebo olej ze semen.

Funny fact: červené barvivo Karmín se získává z červce nopálového parazitujíciho právě na stoncích opuncie. Až budete příště pít s kámoši Campari, podělte se o svoji novou znalost :)

Co budeme potřebovat?

2 listy kaktusu
3 rajčata (já jsem zkombinovala klasická červená a zelené tomatillos)
paprika
3 ředkvičky (a nemusí být ani takhle divná)
půlka avokáda
1 limetka
hrstka nasekaného koriandru
olivový olej
sůl a pepř

P1080389

Jak na to?

V obchodech tu prodávají „nopales“ docela běžně v konzervě, nasekané na kostičky nebo jako listy v celku. Já jsem samozřejmě zvolila nejzábavnější variantu. Jen je potřeba listy dočistit – odkrojit všechny černé tečky nebo ostny. Očištěný kaktus nakrájejte na menší kostky a vhoďte do vařící osolené vody. Vařte bez pokličky 15 minut do změknutí.

P1080396

Po uvaření zceďte a nechte vychladit. Mezitím si nakrájejte zeleninu a koriandr. Zeleninu můžete samozřejmě volit podle sebe, ale já jsem přidala všechno, co v mexickém salátu nesmí chybět. Vhoďte spolu s uvařeným kaktusem do mísy a připravte zálivku z oleje, limetkové šťávy, soli a pepře.

P1080401

Teď už stačí jen promíchat a na každý talíř ještě přidat trochu avokáda. Co nesmí chybět jsou samozřejmě tortily – já si je zapekla s trochou sýra a vyrobila si tak jednoduché quesadilly. Světe div se, bylo to výborný a samozřejmě hodně „fresh“. To my u nás na Minty rády :)

P1080402

Máte nějaké přání týkající se mexické kuchyně? Chcete recept na domácí tortilly, guacamole nebo drinky? Ne, že bych byla odbornicí, ale kvůli vám se všechno ráda naučím :)

– rozi

 

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    KlaraJ
    12.2.2014 at 11:46

    Zajímavý. Jak vlastně opuncie chutná? Dá se to přirovnat k něčemu středoevropsky známému?

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      12.2.2014 at 17:18

      Kláro, chutí trochu připomíná nakládané okurky, ale jen lehce nakyslé, konzistencí uvařenou cuketu :)

      • Reply
        KlaraJ
        12.2.2014 at 18:07

        To vůbec nezní špatně. Díky.

  • Reply
    Markéta
    12.2.2014 at 12:19

    No tak recept na tortilly by mě teda dost zajímal… ne, že bych si to nemohla najít na netu, ale proč to nevidět krok za krokem tady, že? :)

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      12.2.2014 at 17:19

      Markét, toho jsem se bála :)) Ale určitě vám nějakou tu placku sesmolím, sama bych si to ráda zkusila. Když to zvládnul muj přítel v pražském bytě, musím to zvládnout i já tady ;)

  • Reply
    jeve
    13.2.2014 at 8:04

    a já bych teda zase ráda věděla jak se dělá čokoládovej krtek … taková ta omáčka „mole“ s čokoládou a chilli. A jak se to pak posype hrstma koriandru a peckama z granátovýho jablka. Tak to bych teda věděla fakt ráda! A kde v Mexiku teď jsi? Já tam byla onehdá jen na týden, docela jsem se té cesty obávala, ale nakonec to byl jeden z mých nejlepších výletů …

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      13.2.2014 at 20:31

      Mole tady na severu docela frčí, dobrý nápad, zkusím vyrobit :). Teď studuju v Monterrey, není to plně klasické mexické město, spíš taková hodně velká Ostrava :)) ale jinak jsme naštívili i Yucatan, Oaxacu, Mexico City, ale nejvíc se mi líbil Chiapas :)

    Leave a Reply

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: