Michelada party

P1080620O víkendu jsem pozvala pár přátel na michelada party. Že jste o ní nikdy neslyšeli? Michelada je po tequile snad nejoblíbenější mexický drink, který chutí trochu připomíná pivní Bloody Mary. Skvěle chutná a navíc vás zachrání během horkého dne nebo zažene kocovinu. A já vás ji teď s mými kamarády naučím! Michelada z vás totiž udělá hvězdu nadcházející sezóny garden party :).

Vím, že pravověrný český pijan piva si do půllitru nalije maximálně panáka zelené, ale slibuju, že vás kombinace piva a koření dostane. Alespoň dostala mě, kamarádky Němku, Švédku, Jihokorejku a samozřejmě i naši mexickou partu zdatných barmanů.

I know that orthodox Czech beer drinker at most pour a peppermint liqueur shot into his pint, but believe me, that combination of beer and spices will get you. At least it got me, my friends from Germany, Sweden, South Korea and, of course, our Mexican crew of skilled bartenders. Michelada makes you a star of this upcoming garden party season :).

Co je k tomu potřeba? / What do we need?

světlé pivo / light beer
worchestrovou omáčku (vegetariáni použijí verzi bez ančoviček) / Worcestershire sauce
sojovou omáčku / soy sauce
chili omáčku (např. Tabasco) / chili sauce (e.g. Tabasco)
obyčejná sůl nebo chilli sůl / regular salt or chili salt
limetky nakrájenéné na půl / limes cut in halves

P1080622

Jak na to? / How to do it?

Kouskem limetky objeďte hrdlo sklenice a tu následně ponořte do menší misky s chili solí, takže na skleničce vyrobíte červené lemování. Kdo chili sůl nemá, může si ji vyrobit podle našeho návodu nebo použít obyčejnou. Limetku nevyhazujte a vymačkejte šťávu do sklenice, klidně i dvě půlky. Přidejte led. Pokud byste nyní přidali pivo, namíchali jste takzvanou Cheladu, která je taky fajn, ale my se teď naučíme tu důležitou zbývající slabiku Mi-.

At first make a salt-rimmed glass. Use a piece of lime to rub the rim and than dip the glass into a small bowl with (chili) salt. Squeeze the half of lime or two into the glass. Add some ice. If you add beer, you get so called Chelada, which is good, too. But we gonna learn the missing Mi- now.

P1080628

Barman Moi nás učí umění michelady / Bartender Moi, the master of michelada

Teď je řada na omáčky. Vím, že každý má ze začátku problém s litím omáček, které normálně používá jen v kuchyni, do piva. Ale věřte mi, výsledek vás příjemně překvapí (pokud ovšem nemáte rádi pivo, zázraky nečekejte). Přidejte všechny omáčky po jedné lžičce (2, pokud máte půllitr), nasypte trochu soli, dolijte pivem a pořádně promíchejte.

Sauces time! I know it is hard for somebody to put sauces, which you usually use only in kitchen, into your beer. But trust me, you will be pleasantly surprised (unless you don’t like beer, than do not expect miracles). Add all the sauces by 1 teaspoon (2 if you have a pint), pinch of salt, beer and mix well.

P1080631

Čas na alchymii / Become an alchemist.

První loknutí vám asi může připadat zvláštní. Pokud pořád výrazně cítíte chuť piva, klidně přitvrďte a přidejte víc omáček, soli nebo limetky, prostě co se vám zlíbí. Tohle totiž není drink pro žádný bačkory ;).

At first, you will be probably surprised. But don’t worry to play that hard. Put even more spice/salt/sauces if you like. Because this drink is not for pussies ;).

P1080642

A teď trochu sojovky / Soya sauce? Really?!

P1080639

A když to přeženete, prostě dolejte víc piva / And if you overdo, easily add more beer

P1080648

Nakonec to byl mezinárodní hit / And after all it was an international hit

P1080657

Tak na zdraví! / Cheers! / ¡Salud!

 

A co si rádi přidáváte do piva vy? Pokud zkusíte micheladu, napište mi, jak vám chutnala :)

– rozi

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Markéta
    26.2.2014 at 10:02

    „Víc koření, víc chilli!“ napsala bych na transparent a vyvěsila z okna. Možná bysme přestali být takoví studení čumáci :)))
    Jak ráda bych se do Mexika vrátila! Bavilo mě. Hlavně ty jejich lízátka všude a adorizace Coca Coly a „jugárny“ (jsme si to tak pojmenovali, ty místa, kde odstaneš vymačkané jakékoliv ovoce)… Barvy a kaktusy a příroda… Ach jo.

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      26.2.2014 at 20:53

      Haha Markéto, možná na to dojde. Z těch nepřítomných českých tváří jsem věštinou otrávená už v autubuse směr Ruzyně ;) Lízátka s chili? Nějaká ti přivezu :))

      • Reply
        Markéta
        27.2.2014 at 8:45

        Lízátka s chilli? :D

        • Rozi
          Reply
          Rozi
          27.2.2014 at 15:36

          Já už tady zobu i sušený mango s chili. Už jsem se řádně socializovala :))

    Leave a Reply

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: