Dýňové lívance se skořicí

IMG_7678

Jestli je na podzimu něco pozitivního, tak je to babí léto, začínající saunová sezóna a dýně. A protože dýně je na žebříčku mých nejoblíbenějších potravin velmi, velmi vysoko, rozhodla jsem se naučit dva nové recepty, které jsem ještě nikdy předtím nezkoušela. Prvním z nich jsou dýňové lívance se skořicí. A co bude příště? Tipněte si!

Lívance jsou výborný start do nového dne. Zvlášť, když je za oknem děštivo a vlezlé chladno ťuká na sklo. Ty z dýně jsou nejlepší zalité javorovým sirupem s pořádnou lžící zakysané smetany, ale myslím, že i taková kombinace s opraženou slaninou nemusí být vůbec zlá. Už se vám na ně sbíhají sliny?

Co je k tomu potřeba?

250 g mouky
3 lžíce cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 lžičky skořice
špetka soli
360 ml podmáslí
dýňové pyré z 1 dýně
1 vejce
javorový sirup, máslo a zakysaná smetana

IMG_7618

Jak na to?

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a obě půlky položte rozříznutou částí na papír. Pečte, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí, což trvá to asi hodinu. Nechte vychladnout, zbavte se slupky a dužinu rozmixujte nebo pomačkejte vidličkou. Potom smíchejte všechny sypké ingredience v jedné misce a pyré, vejce a podmáslí v druhé. Nakonec lehce zamíchejte dohromady a nechte chvíli odstát. Z hotové směsi smažte lívance libovolné velikosti. Podávejte polité máslem, javorovým sirupem a s trochou zakysané smetany.

IMG_7622 IMG_7645IMG_7663IMG_7659

Možná to ještě nevíte, ale už pár týdnů mám novou spolubydlící. Někteří ji možná znáte z blogu Stalker Voyage, o kterém jsme psaly tady. Jmenuje se Lubka, ráda filozofuje, má skvělé fotografické oko a hlavně je nejzlatější. A protože je holka kreativní, určitě ji s Rozi využijeme pro některý z našich dalších mini projektů. Welcome home, rommie!IMG_7747IMG_7756

– thea

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    petr
    10.10.2014 at 12:29

    Když se použije kokosová mouka, vynechá cukr a přidá slanina je z toho výborná „paleo friendly“ snídaně. Jdu do toho a třeba vyhraju i kuchařku :D

    • thea
      Reply
      thea
      10.10.2014 at 15:19

      Mnam, to chci! Posli kousek :)

  • Reply
    Míša
    13.10.2014 at 18:52

    No krása, já jsem dělala dýňový cheesecake a taky super. Z té dýně se dá udělat prostě všechno :D a palačinky musím taky vyzkoušet :-) http://www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    • thea
      Reply
      thea
      15.10.2014 at 10:23

      Dýně je mega!

    Leave a Reply