Krémová polévka z pečeného celeru

IMG_1189Neděle, venku mrzne a my bychom nejradši proválely celý den pod dekou s čajem v ruce (a ve skutečnosti to tak i skoro bylo). Nálada si žádá pořádnou krémovou polévku! Po fenyklové  z minulého roku a Theině exotické dýňovce zkoušíme další podzimní zeleninu. Celer nepatří mezi nejoblíbenější, ale po upečení získá pikantní sladkokyselou chuť. Tahle voňavá krémová polévka s křupavými pistáciemi vás dostane do kolen. Pro mě letošní podzimní objev!

Celer jsem vždycky z polévky vybírala, ale od té doby, co nám kamarád Radek uvařil rizoto s celerem, jsem s ním (s celerem) začala v kuchyni trochu laškovat i já – výborný je třeba v bramborové kaši. Když jsem nedávno narazila na polévku z pečeného celeru, bylo mi jasné, že jsem právě objevila svatý grál podzimních kuchyní. Zkuste tuhle krémovou lahodu posypanou pistáciemi i vy, budete mít v bříšku jako v pokojíčku :)

Co je k tomu potřeba?

2 kořeny celeru
4 lžíce olivového oleje
2 střední žluté cibule
2 větší stroužky česneku
1,5 L vývaru
1 sklenička bílého vína
1 smetana
hrstka nasekaných pistácií
Sůl a čerstvě namletý černý pepř

IMG_1171

K ingrediencím asi není nic co dodávat, jenom nezapomeňte, že si úplně jednoduše můžete připravit vegan verzi ze zeleninového vývaru a sojové smetany.

Jak na to?

Předehřejte si troubu zhruba na 180° C. Celer oloupejte, omyjte a nakrájejte zhruba na 2cm kousky. Jestli jste nebyli dlouho v posilovně, po tomhle už chodit nemusíte – i s ostrým nožem se totiž celkem zapotíte. Rozvičku máme za sebou, takže teď si dejte nohy nahoru – ale ještě před tím vhoďte kousky celeru do větší mísy, přidejte 2 lžíce oleje, sůl a pepř, vše pečlivě promíchejte a rozvrstvěte na plech s pečícím papírem. Dejte péct na 45-60 minut až do zhnědnutí. A to je dost času na oddech (nebo na vypití zbytku vína :)

IMG_1177

Přidejte zbytek oleje do hrnce a opečte najemno nakrájenou cibulku s česnekem do zlatova. Přidejte opečený celer (radši ho moc neochutnávejte, jinak zbaštíte půlku plechu) a ještě tak 10 minut zvolna opékejte. Přidejte vývar a víno, přiveďte k varu a nechte probublávat dalších 20 minutek. Vypněte sporák a polévku buď rozmixujte ručním mixérem nebo vlijte do robotu – jestli úplně neoplýváte šikovností, raději nechte polévku trochu vystydnout, ať se nám ještě neopaříte.

IMG_1179

Nakonec polévku prohřejte spolu se smetanou, rozdělte do mističek a do každé porce ještě kápněte trochu smetany na ozdobu a posypte nasekanými pistáciemi.

IMG_1183IMG_1187IMG_1189

 

– rozi

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Linda
    9.11.2014 at 20:17

    Sakraaaa, miluju krémové polévky, nemiluju celer, ale něco mi říká, že tuhle jeho verzi milovat budu! :D

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      9.11.2014 at 20:54

      Jestli se osmělíš, tak dej vědět, jestli tě taky tak chytl za srdíčko .))

    • Reply
      vlasta
      14.7.2015 at 20:54

      je to nejluxusnější polévka co jsem za poslední dobu jedla

      • Rozi
        Reply
        Rozi
        17.7.2015 at 9:29

        :) Já si ji dám zase až na podzim, je supr!

  • Reply
    Jitka
    10.11.2014 at 13:23

    Moje nová závislost!! Luxusní :)

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      10.11.2014 at 22:15

      no žejoo? :)

  • Reply
    Bohu
    30.11.2014 at 20:07

    až doteď jsem celer nenáviděla! ale tohle je dokonalost :)

  • Reply
    Standa
    6.12.2015 at 10:27

    Právě vaříme.
    Report bude.

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      7.12.2015 at 15:16

      Juu, report pošlete určitě!

  • Reply
    Lucyinka
    1.4.2016 at 10:07

    Pistácie budu nucena vyměnit za křížaly, jelikož jsem na bezezbytkové dietě. Ale i tak se těším, že polévku o víkendu vyzkouším.
    Zvlášť to víno mi přijde jako fajn nápad a vzpomněla jsem si na jeden citát od Fieldse: „Zásadně vařím s vínem. Někdy ho i přidám do jídla.“

  • Leave a Reply

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: