Topinamburová polévka

0058

A je tu opět moje oblíbená rubrika – hřejivé polévky. Na tuhle divně vypadající zeleninu jsem narazila náhodou v obchodě. Bez přemýšlení jsem topinambury hodila do košíku a až potom zjišťovala, co s nimi. Francouzi prý ze židovských brambor (jeruzalémských artyčoků, slunečnice hlíznaté…) vaří chutné polévky, tak jsem to zkusila taky. A dopadlo to na výbornou! Rozšiřte si se mnou repertoár cozy soups, jsou ideální proti vlezlé zimě.

Topinambur snižuje hladinu krevního cukru a cholesterol, reguluje krevní tlak, chrání játra a ledviny a má i antistresové a čistící účinky. Z půdy navíc nevstřebává žádné škodliviny. Je to prostě báječná potravina, která, a to nás zajímá především, i příjemně chutná. Vařit se dá jako brambory, takže nepolévkaři si z nich můžou udělat hranolky nebo pyré, příznivci raw si je zas mohou přidat do smoothiečka – syrové chuťově připomínají bílou ředkev. Tak či tak, vaše tělo se z návalu vitamínů a minerálů zblázní radostí. My dnes zkusíme polévku:

Co je k tomu potřeba

0,5 kg topinambur
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
sůl a pepř
máslo a/nebo olivový olej
+
čerstvá petrželka
smetana
parmazán

0008

Jak na to?

Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na jemno. Ve větším hrnci rozehřejte máslo nebo olej a zeleninu pár minut opékejte. Mezitím si oloupejte topinambury, omyjte je a nakrájejte na cca 2 cm kousky.

0014

Přidejte topinambury a opět chvilku smažte. Přilijte horký vývar a nechte probublávat do změknutí, tj asi dalších 20 minut. Polévku rozmixujte a kdo chce, přidá si ještě čerstvou hladkolistou petrželku (mňám!). Vegani a paleodietáři můžou podávat, ostatní si mohou do hrnce kápnout smetanu pro zjemnění. Ochuťte solí, čerstvě namletým pepřem a aby byla polívka ještě víc „hearthy“, nastrouhejte si už do talíře trochu parmazánu. Lžíce do ruky a jedeeem!

0034 0037 0041 0048

Topinambury prý zažívají velký comeback. Pokud vás zaujaly, zkuste si je příště místo do polévky přidat do záhonku a vypěstujte si vlastní úrodu :)

Tip: Pokud by bylo topinamburů na pultě jako šafránu, můžete je zkombinovat s bramborami nebo pórkem.

– rozi

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    lucie
    22.1.2015 at 9:37

    Upřímně je ani neloupu. Jen vydrhnu důkladně kartáčkem. jsou moc chutné. I tato polévka.

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      22.1.2015 at 9:40

      Tak pokud se nemusí loupat, tak tím lépe :) Díky, Lucie!

  • Reply
    lucie
    22.1.2015 at 9:38

    Jen to pěstování je trošičku náročnější, člověk musí být trpělivý. První rok úroda de facto není, až léta další…

  • Reply
    Jana
    22.1.2015 at 10:36

    To zkusím,zajímá mě ta chuť, kde se to dá sehnat?

    • Reply
      lucie
      22.1.2015 at 10:48

      V zelenině :)

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      22.1.2015 at 13:08

      Jano, já jsem je objevila v Kauflandu, ale v každém větším hypermarketu by je měli mít. Zkuste a dejte vědět :)

    Leave a Reply

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: