Mrkvový dort z hrnečku

IMG_0687

Lekli jste se, že jsme se daly na Láďu Hrušku a jeho smažák z hrnečku? Ewwww, to u nás nehrozí. Naopak, hrnečkové recepty, ty jsme si zamilovaly. Nepotřebujete kuchyňskou váhu ani odměrky – stačí najít hrnek zhrubna o obsahu 2 – 3 dcl a naučit se péct pomocí poměru surovin. Pojďme začít rovnou mým oblíbeným mrkvovým dortem, o kterém se moji kamarádi vyjadřují jako o „orgasmickém zážitku“ či „nadpozemské rozkoši“ a zpráva o tom, že ho peču, se vždy rozkřikne rychleji, než ho stačím vytáhnout z trouby.

Kyprá buchta, která vás nezadusí suchým těstem, nádherně voní a ještě je super jednoduchá? Jste tu správně! Mrkvový dort není sice žádná finta, ale na recept na něj se mě ptají kamarádi a rodina téměř pokaždé, když kousek ochutnají. Pojďte se ho naučit taky!

Co je k tomu potřeba?

IMG_0590

Těsto:
4 vajíčka
1 a čtvrt hrnku rostlinného oleje
2 hrnky třtinového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
2 hrnky polohrubé mouky
2 rovné lžičky jedlé sody
2 rovné lžičky kypřícího prášku
půl lžičky soli
2 lžičky skořice
3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
a popřípadě 1 hrnek vlašských ořechů

Krém:
250 g Mascarpone
200 g Lučiny nebo Philadelphie
trocha cukru
šťáva z půlky citronu
1 lžička javorového sirupu

Jak na to?

IMG_0594

Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do misky rozklepněte vajíčka a vyšlehejte je s cukrem a vanilkovým extraktem. Postupně přidávejte taky všechny sypké ingredience a olej. Na struhadle nastrouhejte mrkev a vařečkou ji vmíchejte do těsta. Pokud nemáte jako já alergii na ořechy, můžete je přidat nasekané nadrobno a vyzkoušejte klidně i Rozinky. Máslem vymažte formu a pořádně ji vysypte moukou. Nakonec do ní nalijte těsto a pečtě. Dort se peče přes hodinu a může se stát, že vám nahoře začne hnědnout až černat. V tom případě ho přikryjte alobalem a nic se nebojte – příliš opečený vrch dortu stejně nakonec seříznete, abyste dort hezky zarovnali. U nás ani spálené kousky nevydrží dlouho, vždycky je někdo vyzobe :)

Nechte dort pořádně vychladnout, jinak by se vám mohl drolit. Studený dort rozpulte a potřete částí krému. Zbytek si nechte na vršek, popřípadě i boky dortu. Zdobit můžete bylinkami, ovocem, marcipánovými ozdobami nebo třeba pár kapkami javorového sirupu.

IMG_0712

Máte rádi těsta z ovoce a zeleniny? Cuketovou bábovku? Jablečnou? Banánový chlebíček? Všechna mají jedno společně – dezerty z nich jsou vláčné a neodolatelné a nikdy po nich nezbyde ani drobek.

IMG_0721 IMG_0725

Dejte mi vědět, jak se vám dort povedl dolů do komentářu. Dobrou chuť!

– thea

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Alice
    17.3.2015 at 21:29

    tak už vím co upeču o víkendu! díky!
    a hrnečkově peču pořád – nemám váhu takže vždycky všechno přepočítávám na hrnečky :D

    • thea
      Reply
      thea
      18.3.2015 at 23:09

      Tak mi pak dej vedet, jak se povedl :) hrneckovy recepty jsou nejlepsi, mimochodem!

  • Reply
    Michaela
    29.3.2015 at 14:33

    oh god, ale by som si teraz dala taký kúsok <3

  • Reply
    Alca
    8.5.2016 at 22:12

    Stalo se vám někdy, že se vám krém z mascarpone srazil? Když jsem dort pekla poprvé jen tak, tak vše vyšlo na jedničku… teď ho dělám podruhé pro kolegy do práce a krém se zdrcnul… :(

    • thea
      Reply
      thea
      10.5.2016 at 23:33

      fakt? to se mi jeste nestalo!

    Leave a Reply