Domácí levandulová limonáda

IMG_9554

Levandule je jedna ze zázračných bylinek a říká se jí také dulenka. Kosmetické továrny ji nadšeně používají na výrobu nejrůznějších serepatiček, má uklidňující účinek, takže navodí zenovou harmonii vašemu tělu i dušičce, a můžete si ji navíc pěstovat doma sami. A levandulové limonádě propadnete!

Co je k tomu potřeba?

100 g cukru krupice
2 lžíce organické levandule (koupíte například na farmářských trzích na Náplavce)
0,5 l vody
citróny + vodu + led

IMG_9483

Jak na to?

Smícháme vodu, cukr a levanduli a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme plamínek a vaříme ještě 5 minut. Pak přikryjeme sirup pokličkou a necháme vychladnout. Zcedíme levanduli, nalejeme do džbánu, přidáme vymačkanou citrónovou šťávu, led a perlivou nebo kohoutkovou vodu. Zamilovali jste se?

IMG_9561 IMG_9537

Levanduli si můžete nasypat také do vany, zdobit pomocí ní dortíky nebo přidat do medu či marmelády. Pokud chcete ochránit své hadříky (protože jak říká Carrie Bradshaw „I like my money where I can see it – hanging in my closet!“), strčte si pytlík levandule mezi oblečení. Molům narozdíl od vás totiž moc vonět nebude.

IMG_9520

Z levandule si můžete vyrobit taky třeba pleťovou vodu, měli byste zájem dozvědět se jak? :)

 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Eliza
    19.4.2015 at 23:01

    to je perfektníííí!!! Já se teda zamilovala okamžitě!:))) Levandulovou zbožnuju a tohle je supr článek na přípravu!! ;) <3

    • thea
      Reply
      thea
      20.4.2015 at 10:19

      Dekuju! Ja ji nemuzu od vcerejska prestat pit :)

  • Reply
    Wenda
    14.7.2015 at 14:20

    Dobrý den, mám dotaz jaký je rozdíl mezi organickou levandulí a tou co si natrhámj na zahrádce?

    • thea
      Reply
      thea
      16.7.2015 at 22:00

      Zadny, rozdil je jen v tom, ze nektere levandulove svazky jsou jen okrasne, tudiz nastrikane nejakou chemickou ochranou a z toho varit nechcete :)

  • Reply
    Zanna
    27.6.2016 at 13:01

    Děkuji za recept, nemůžu se dočkat až vyzkoušim. Jde ze sušené i z čerstvé?

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      27.6.2016 at 16:16

      Ahoj Zanno, jde i ze sušené, ale znáš to, čertvá bylinka je vždycky lepší :) Tak ať chutná!

    Leave a Reply