Rýžový pudink se slaným karamelem a pistáciemi

IMG_0015

Sbíhají se vám sliny jen při pohledu na fotku? Tuhle sladko-slanou (nad)pozemskou rozkoš jsem objevila při posledním výletu do Budapeště a hned jsem začala hledat způsob, jak ji napodobit. A samozřejmě se o něj s vámi podělím.

Co je k tomu potřeba?

IMG_9983

Rýžový pudink:
– 1 litr plnotučného mléka v pokojové teplotě
– 1 vanilkový lusk
– 80 g třtinového cukru
– 125 g bílé kulaté rýže nebo Arborio rýže

Slaná karamelová poleva:
– 150 g třtinového cukru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 80 g másla
– špetka soli

 Jak na to?

Pudink:

Propláchněte rýži ve studené vodě a do velkého hrnce (berte větší než si myslíte, že potřebujete :) ji smíchejte s mlékem, cukrem a zrníčky z vanilkového lusku. Přiklopte pokličkou, nechte zhruba centimetrovou mezeru a na nejmenším vařiči vařte na nejvyšší teplotu zhruba 10 minut (nezapomeňte ale rýži promíchávat). Až přivedete směs k varu, snižte plamen na minimum a za občasného míchání vařte, dokud nebude mít rýže strukturu rizota. Nakonec vypněte sporák a pod pokličkou nechte rýžový pudink dojít až k úplnému vychladnutí.

Karamel:

Nasypte cukr do hrnce a nechte ho rozpustit v karamel. Ohřívejte cukr bez míchání, dokud se neroztaje a nezíská jantarovou barvu. Aby se cukr roztavil rovnoměrně, můžete hrncem kroužit. Přidejte máslo a sůl a šlehejte metličkou, dokud se máslo nerozpustí (bude to bublat). Jakmile se máslo rozpustí, přidejte smetanu a opět šlehejte metličkou, dokud nebude karamel hladký. Pokud se vám vytvoří po přidání smetany hrudky, ničeho se nebojte, metličkou je rozmícháte. Nechte karamel vychladnout, oloupejte  pistácie a dopřejte si orgastický zážitek ♥.

IMG_0009

Poznámka: S karamelem jsem měla menší problémy. Čím déle je totiž na plotně, tím je hořčí. Dělala jsem ho na dvakrát a pořád nejsem úplně spokojená, takže se připravte na to, že aby byl fajnfajnový, musíte být bleskově rychlí. Máme tu nějakého karamelového experta? Teach me, master!

 

– thea

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Michael
    27.5.2015 at 10:44

    Ach..tolik cukru všude =B..zkusím to bez něj, alespoň ten puding teda, karamel bez cukru nejde =)
    Kuju za tip a nechme si všichni chutnat =)

    Michael
    http://www.ontheleaf.net

    • thea
      Reply
      thea
      27.5.2015 at 10:56

      Jednou za cas to zvladnes! :) tohl je fakt lahoda <3

  • Reply
    Tereza
    27.5.2015 at 11:56

    Vypadá to fakt nadpozemsky, určitě vyzkouším! Karamel dělám tak, že dám do pánve cukr i máslo najednou. Rozpuštění možná trvá trochu déle, ale nezdá se mi hořký. Zdá se mi, že trik je i v nádobí, chce to co nejsilnější pánev, nejlépe litinovou. Mám speciální litinovou formu na tarte tatin, která je na sporák (na ten karamel) i do trouby (na koláč) a v ní se karamel dělá skvěle. Váhala jsem, zda koupit poměrně jednoučelovou a drahou formu, ale vyplatí se!

    • thea
      Reply
      thea
      27.5.2015 at 20:21

      Já to dělám ve smaltovaném hrnci, takže povrch snad není problém, ale zkusím tento postup :)

  • Reply
    Jana
    27.5.2015 at 14:36

    … prilivala jste studenou smetanu nebo ohratou?

    • thea
      Reply
      thea
      27.5.2015 at 20:20

      pokojova teplota :/

  • Reply
    Kristina
    1.8.2016 at 20:31

    Mně se osvědčilo dát do hrnce cukr a asi čtvrtinu jeho objemu vody. Tím se karamel dělá hodně pomalu a snižuje se šance, že se spálí :)

  • Leave a Reply