3 eko tipy pro líné ekoteroristy

IMG_3201

Že se o naši Zemi musíme starat, je jasné. Někteří z nás si to nechtějí připouštět, někteří jsou prostě líní změnit své návyky. Včetně mě. Taky jsem často pohodlná a v obchodě s provinilým výrazem platím za plastovou tašku. Nebo vyhazuju oschlý sýr, protože jsem na něj zapomněla. Nejsem fanatička. Existují ale i malé krůčky, které můžete ve svém každodenním životě změnit a které budou ve svém důsledku vlastně obrovským skokem. Jak být líným ekoteroristou?

1.) BACK TO BASICS – skladování potravin

IMG_3141Co dům dal? Vločky, parmezán, zbytek rajčat – slanná ovesná kaše podle Bjukitchen. Prkýnko a rendlík IKEA.

„Waste of Food“ neboli zbytečné plýtvání jídlem je nešvar, který se v Česku docela rozmohl. Poctivé socialistické hospodyňky, které i poslední kousek špeku využily do polévky a zavařeno měly na tři roky dopředu z každého posledního jabka na zahrádce pomalu mizí v dějinách. Málokdo už si dneska udělá knedlíky s vajíčkem nebo selskou omeletu, aby využil zbytky. Což vede k tomu, že vyhazujeme až 25 % jídla, aniž bychom ho spotřebovali. To je jako kdybyste ze 4 tašek nákupu jednu rovnou vyhodili.

Proč? Češi podle průzkumu IKEA a Zachraň jídlo nevědí, jak správně uchovávat potraviny. A nejhorší jsou single Pražáci. Nejčastěji prý vyhazujeme pečivo a ovoce a zeleninu. Ty navíc špatným skladováním ztrácí často až 90 % vitamínů a minerálu. Ajajaj.

IMG_3236_1Nádoby na skladování IKEA, English Tea ze ZOOTu.

Jak tohle napravit?

  • Jdete nakupovat a nestíháte kontrolovat lednici a psát si seznamy? Vyfoťte si svou ledničku těsně před odchodem na mobil a podívejte se do ní přímo v obchodě.
  • Noste s sebou vždy plátěnou tašku a nekupujte plastové.
  • Vyskládejte při vybalování nákup nejdříve celý na stůl nebo na linku. Nebudete tak muset mít během ukládání potravin dlouho otevřené dveře ledničky a tedy i zbytečně plýtvat energií.
  • Potraviny s nižším datem spotřeby skladujte v přední části chladničky. Pro lepší zorganizování místa v chladničce použijte plastové boxy s víčkem nebo zavařovací sklenice.
  • Nať od mrkve, ředkviček a červené řepy vždy odkrojte. Pokud tak neučiníte, zelenina vám změkne, protože bude zbytečně plýtvat energii na vyživení listů.
  • Milujete sýry? Zabalte je do pečicího papíru a skladujte je v horní části chladničky. Vydrží čerstvé mnohem déle!
  • Většinou sníme to, co vidíme. Nasypte proto cereálie, těstoviny a další suché potraviny do průhledných nebo popsaných nádob – nic pak nebudete hledat a snadněji dostanete inspiraci, co dobrého uvařit. A příště běžte rovnou nakoupit do bezobalových potravin.
  • Ovoce a zelenina potřebuje dýchat. Nenechávejte je proto zabalené v plastových obalech. Vždy je ukládejte do otevřených boxů, do kterých může proudit vzduch.
  • Znáte klimatické zóny ledničky? V místech s vyšší teplotou skladujte potraviny jako vejce nebo máslo. Do míst s nižší teplotou dávejte zeleninu, ryby a maso.
  • Maso by se mělo před uskladněním vložit do vhodné krabičky, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat další potraviny.
  • Zbytky dejte do ledničky nebo zamražte – nikdo přece nechce jíst fazolovou polévku pět dnů po sobě. Zbylé ovoce využijte na smoothie, domácí zmrzlinu nebo zavařte.

Kim Kardashian a Miley Cyrus prý svými nahatými selfies bojují za právo žen nestydět se za vlastní figuru. Je pravda, že na vzhled ženského těla má naše společnost vysoké nároky a bodyshaming je na meníčku skoro každý den. Ale co takové nároky na zeleninu? ,,Z rozhovorů se zemědělci víme, že například květák nesmí mít průměr hlávky méně než 15 cm a musí mít alespoň jeden kilogram. Tyto produkty jsou ale jinak chuťově a výživově naprosto stejné jako jejich dokonalí sourozenci,” říká o tlaku na bezchybnost nebohého květáku Adam Podhola z iniciativy Zachraň jídlo. Najděte ve své lednici místo i na ošlivý květáček, malé roztomilé brambůrky nebo hnědě banány na smoothiečko.

2.) VODA

Jsme z 60 % tvořeni vodou. Když se narodíme, je to dokonce 90 %. Vodu pijeme, vodu jíme, ve vodě se koupeme, vodou zaléváme. Když prší nebo sedíme na břehu moře, mění to naši náladu. Když máme žízeň, zaplatili bychom za vodu zlatem. Voda nás může zachránit, může nás potopit nebo taky utopit. Dokonce se můžeme narodit jako vodní znamení a celý život strávit jako nevypočitatelné spontánní stvoření. Máloco nás ovlivňuje tolik jako ona.

Odhaduje se, že pouze 3 % světové vody tvoří pitná voda. Nic moc, co? Možná bychom se k ní proto měli chovat zodpovědněji. Víte, že při mytí nádobí pod tekoucí vodou se spotřebuje až 120 litrů vody? Oproti 49 litrům při mytí ve dřezu a pouze 10 litrům při mytí v myčce.

IMG_3239Nádoby na oplachování IKEA

Jak vodu jednoduše a efektivně doma ušetřit?

  • Zachytávejte vodu, kteroz používáte k oplachování ovoce nebo zeleniny a použijte ji ještě jednou – například pro zalévání rostlin.
  • Stejně můžete chytat na balkóně nebo zahradě dešťovou vodu (to je totiž voda měkká, a ta je pro rostliny naprosto ideální), zalévat květiny zchladnou vodou z vaření vajíček, brambor nebo rýže, ale pouze pokud je neosolená.
  • Zavírat vodu při čištění zubů! Myslíte, že to dělá každý? 5 % lidí v Česku a protočí se tím 20 milionů litrů vody za den.
  • Nejrychlejší a nejlevnější způsob uvaření 1 litru vody je s pomocí rychlovarné konvice (v případě, že nemáte indukční varnou desku). Odměřte si ale vždy takové množství vody, které skutečně potřebujete. Voda se uvaří rychleji a neplýtváte ani vodou ani energií.

Kohoutovka

IMG_3195Láhev na vodu IKEA

Kašlete na kupované minerálky a pijte dobrou českou kohoutovku, a to nejlépe z lahve z pevného recyklovatelného plastu. Balené vody a minerálky navíc často stojí dlouhou dobu někde ve skladě a z plastu se tak do nich uvolňují karcinogeny. Máte doma bylinky? Šup s nimi dovnitř – moje nejoblíbenější kombinace je voda s bezinkovým sirupem a meduňkou. Těším se na ni víc než na jakoukoli sladkou bublinkovou věc. Navíc nebudete muset tahat tašky plné PETek do kontejneru a vyprodukujete méně odpadu, tím pádem vám příroda bude vděčnější. A co takhle použít stejný princip na obědy a svačiny?

3.) VERMIKOMPOSTÉR

 Zrecyklovaný DIY vermikompostér Kokoza

Tohle bude váš největší krůček, ale opravdu se vyplatí. Odpadkáč je ob den plný a vás už fakt nebaví namáhat svaly po cestě dolů k popelnici? Nechte to na kalifornské žížaly! Kde byste je nabrali? Vermikompostér je váš nový nejlepší kámoš – můžete si ho vyrobit třeba na workshopu od Kokozy a žížaly k němu dostat jako bonus. Až 40 % odpadu, který doma vytvoříte, jsou totiž organické zbytky. Slupka od jablek, okurků, oschlý salát, skořápky od vajíček a tak dále a tak dále. Tímhle vším můžete žížalky nakrmit a ejhle – koš je najednou o dost lehčí. A má to ještě jednu výhodu – žádné shnánění hnojiva na umírající bylinky. Žížalí čaj, který z kompostéru vzniká je hnojící zázrak a kompost můžete přisypávat do květináčů. Win win, ne? Podívejte se do svého odpadkového koše a zjistěte, co tvoří největší část vašich odpadků. A položte si otázku, jak můžete jejich množství snížit.

Tak co? Kterým tipem začnete? A který byste jiným líným ekoteroristům doporučili?

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    philosoraptorka
    13.3.2016 at 23:23

    Ty žížaly určitě zvážím, mám je ráda a když je po dešti, tak je zachraňuju před rozšlapáním (jsem beznadějný případ).

    • thea
      Reply
      thea
      13.3.2016 at 23:55

      tyhle jsou uplne malicky a hubenoucky :)

  • Reply
    Bebe
    14.3.2016 at 0:08

    Moc hezký a užitečný článek! :-)
    Bebe

    • thea
      Reply
      thea
      14.3.2016 at 16:58

      dekujeme :)

  • Reply
    Petů
    15.3.2016 at 12:14

    Jé, všechna výše popsaná pravidla mám zažitá od rodičů. Odkrojit lístky nebo konce z řepy mě nenapadlo! To je super tip. Jen ty žížaly mě trochu děsí,D.

  • Reply
    Adéla
    16.3.2016 at 8:43

    Tak mě nutíte přemýšlet nad tím, co dělám dobře a co špatně. Vlastně skoro všechny věcičky, kromě kompostéru, dodržuji, nebo se o něco snažím, viz i ostatní články.
    Já třeba ještě dělám to, že si myju vlasy nad kýblem, kterým následně splachuji. Ušetří se tím spoustu vody :) Můžete to dělat třeba i po vykoupání. Já už to dělám přes rok a nejen, že to šetří přírodu, ale i peněženku, doporučuji.

  • Reply
    Lucka
    20.3.2016 at 21:29

    S přítelem se snažíme jídlo vždycky nějak spotřebovat a nebo dáváme včas zamrazit (pokud to samozřejmě jde). Co se týče skladování, v tom máme ještě mezery. Do Ikei jezdím často, ale vždycky na ty dózy zapomenu a odcházím s jinými „hrozně potřebnými“ věcmi (klasika). :) Vodu v pet flaškách naštěstí nekupujeme a vystačíme si s kohoutkovou. No a vermikompostér mě moc zaujal. Dokonce jsem přemýšlela, že bych se přihlásila na workshop do Kokozy, ale před týdnem mi přišel košík na bioodpad, takže nevím, jestli to není zbytečný a jestli by jsme žížalí čaj natolik využili. Ale tak či tak, aspoň že jsme pokročili k třídění bioodpadu! :) Do vermikompostování se můžeme v podstatě pustit kdykoliv! :) A Theo, super článek! Snad to nakopne víc lidí…;)

    PéEs: Na mým blogu je ještě jeden tip – konec igelitovým sáčkům, tak se jukněte! :)

    Lucka http://www.sleepy-cat.com

  • Reply
    Klára
    23.3.2016 at 13:38

    Super článek, holky. Už jsem si do nákupního seznamu hodila nádobu na oplachování z Ikea! Super. Zatím jen používám vodu třeba po uvaření vajíček, tak to posunu o trochu výš.
    Co se týče vermikompostéru – jak je to velká věc? Jde to vyrobit i jako nějaká bytová miniverze?:) Snažila jsem se v domě prosadit popelnici na bioodpad, ale moc se to nesetkalo s ohlasem (stejně to nebudu třídit, nemám místo na další koš, bla bla…), tak třeba to vyřeším takhle!

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      26.3.2016 at 10:01

      Ahoj Kláro, zkus napsat Kokoze, třeba by ti poradili :) Ať se daří, nejen s kompostováním :D

    Leave a Reply