Velký bylinkový průvodce

IMG_2990

I to nejjednodušší jídlo dokáží povznést na božskou manu. Můžeme je sušit nebo zamrazit a používat je po celý rok. Nezaberou moc místa, hodí se do kosmetiky, do dezertů i oblíbených jídel a nestojí skoro žádnou námahu. Nalákaly jsme vás? Letos se prostě bez domácích bylinek neobejdete.

Protože jsme obě báby kořenářky-začátečnice, povídaly jsme si o bylinkách s Radkou z Kokozy, která ví o pěstování a kompostování jako málokdo. Její rada pro začátek? Než bylinkami zkrášlíte balkon, předspěstujte si je doma za okny už teď. Některé druhy můžete pěstovat ze semínek, nejlepší ale bude najít ve vašem okolí zahradnictví nebo KPZ (komunitou podporované zemědělství), kde zakoupíte už vrostlé rostlinky.

Bylinky pěstujte doma a na terasu nebo balkon je dejte až po třech zmrzlých mužích, tedy po 15. květnu. Pozor ale na přízemní mrazíky.  Některé bylinky se mohou pěstovat dohromady, některé potřebují vlastní prostor. Když se sesazují bylinky dohromady, musí mít stejné podmínky – dávejte dohromady přímořské, ty, co potřebují větší vlhko atd. To, jak která bylinka potřebuje zalévat nejlépe poznáte podle typu listů – ty s velkými plochými listy jako je bazalka nebo máta potřebují hodně vody, naopak menší a méně “šťavnaté listy (rozmarýn) tolik vláhy nepotřebují.

Spolu s Radkou jsme vám sestavily bylinkového průvoce:

IMG_2931aMátu známe všichni z oblíbeného letního nápoje. “Mojito” je dokonce název druhu máty, najdete ale i mátu marockou, čokoládovou nebo pomerančovou. “Ať už si vyberete jakýkoliv druh, počkejte až na mátu vypěstovanou v Čechách, ne ze supermarketů, rychlenou, ta dlouho nevydrží.” Máta se chová jako plevel, roste rychle a bez větší péče. Volte samostatný květináč, máta by ostatním bylinkám nedala prostor.

Pěstování: Mátu kupujte už vrostlou, ne ze semínek. Nemá ráda přímé sluneční světlo, volte proto stinná místa. Zalévejte často, obzvlášť, když je horko a sucho.

Využití: Dá se sušit na čaj, čerstvá je ideální do smoothie, čajů, do osvěžujících koktejlů nebo dezertů.

Přezimování: Venku s izolantem.

IMG_2955aKdo by neznal nejoblíbenější italskou bylinku. I vy si můžete bazalku vysadit doma. Zasaďte ji spolu s balkónovými rajčaty, takže si na jednom místě vypěstujete základ do chutného salátu.

Pěstování: Bazalka nemá ráda přímé světlo. Pokud neseženete vzrostlou rostlinu, dá se bez větších obtíží pěstovat i ze semínek. Není bohužel tak odolná, proto ji ideálně zasaďte do samozavlažovacího truhlíku a občas přihnojte. Málo živin v zemině poznáte tak, že bazalce začnou žloutnou listy. Zkuste třeba žížalí čaj z vermikompostéru.

Využití: Do salátů, těstovin, jako základ do pesta.

Přezimování: Větsinou se jedná o letničky.

IMG_2947aMeduňka se často zaměňuje za mátu, ale meduňka má oproti mátě citrusovější chuť i vůni. Je stejně jako máta velmi odolná, ale tolik se nerozrůstá. Meduňka je bylinka zahánějící stres, proto ji doporučujeme nasušit do zásoby a vařit si z ní uklidňující čaj ;)

Pěstování: Doporučujeme koupit už vzrostou rostlinku než pěstování ze semínek. Obdařte ji prostorným květináčem, jelikož se ráda rozrůstá a nedaří se ji v suchu. Najděte ji slunné místo, ale nedělá jí problém ani stín.

Využítí: Stejně jako máta do čaje, dezertů nebo smoothie. Díky její vůni ji můžete použít místo citronové kůry při pečení.

Přezimování: venku s izolantem.

IMG_2936aKdo by nemiloval chleba s máslem a “šnytlíkem”. Tuhle oblíbenou českou bylinku můžete pěstovat od semínka a pěstovat ji celoročně za oknem.

Pěstování: Povede se jí i venku, když nejsou velké zimy, ale nejlíp se jí bude dařit uvnitř, nepotrpí si totiž na příliš ostré slunce. Miluje vláhu, nebojte se ji proto zalívat trochu víc než ostatní bylinky.

Využití: do polévek, na chleba nebo s vařenými brambory. Na zimu ji nezapomeňte zamrazit.

Zazimování: Pokud pažitku pěstujete venku, ostřihněte listy a zaizolujte (ideální může být třeba sklenice), na jaře pažitka opět obrazí.

IMG_2974aŠalvěj přeslenitá neboli babské ucho. Tenhle druh z filmové klasiky určitě znáte, ale druhů šalvěje je opravdu velké množství. Najdou se i nejedlé typy nebo ty, které krásně kvetou a můžete je tudíž pěstovat v truhlíku jako okrasnou květinu. Vždy si tedy ověřte, jaký druh šalvěje kupujete.

Pěstování: Nadzemní část šalvěje je třeba zastřihávat, aby nedřevnatěla. Zvládá lehčí půdu a sucho. Doporučujeme ji lehce přihnojovat (např. žížalím čajem).

Použití: Díky vysokému obsahu silic působí protizánětlivě, proto se často využívá ve zdravotnictví. V kuchyni ji přidávejte do marinád, k přípravě masa i ryb, používá se i do bylinkového másla nebo do těsta na pečivo. Skvělá je připravená na másle spolu s těstovinami.

Zazimování: Šalvěj dokáže přezimovat venku, při velkých mrazech ji ale doporučujeme přesunout dovnitř.

IMG_2921aRozmarýn je právem považován za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Může za to jeho povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic, která vám v pokoji, na balkóně, na zahradě, ale i v kuchyni vykouzlí atmosféru slunného středomoří.

Pěstování: Rozmarýn je středozemní bylinka, vyhovuje jí tedy lehká, písčitá půda… Je potřeba ji zastřihávat, jelikož dřevnatí. Rozmarýn je relativně velká, keříkovitá bylinka, může být i dekorativní, v samostatném květináči. Občas si ho lidé pletou s levandulí. Je nenáročná, nevyžaduje hnojení.

Použití: Díky jeho antiseptickým účinkům se skvěle hodí při léčení, například formou čajů. V kuchyni listy skvěle doplní tučná masa. Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás. Voňavé odrhnuté větvičky použijte jako grilovaní jehly. Dá se použít i při výrobě přírodní kosmetiky.

Zazimování: Bylinka nemá ráda mráz, takže na zimu se musí přesunout dovnitř do tepla.

IMG_2953aZ Itálie se přesouváme do ještě exotičtější Asie. Tato bylinka není úplně vhodná pro začátečníky. Péči, kterou ji věnujete, vám ale následně vrátí neuvěřitelnou chutí svých svěžích lístků. Zajímavostí je, že koriandr jako jediný dokáže zbavit organismus těžkých kovů.

Pěstování: Koriandr nemá rád prudké slunce, co se týče pěstování, je trochu podobný petrželi. Je potřeba ho přihnojovat každý měsíc. Nejsnažší je ho pěstovat v samozavlažovací nádobě.

Použití: Koriandr pěstujeme pro jeho listy a semena. Semena koriandru sklízíme vyzrálá, po zhnědnutí. Semena koriandru působí proti plynatosti a bolestem břicha. Lístky použijte do asijských nebo latinskoamerických pokrmů (guacamole, mňam!) a pokud vám zbydou, usušte je nebo zamrazte. 

Zazimování: Tuhle bylinku si budete muset na jaře vypěstovat opět znova.

petrzelPatří do každé domácnosti. Snad všichni známe petrželku-kudrnku, která bývá ozdobou snad všech jídel v klasických českých hospůdkách. Radka ale doporučuje tu hladkolistou, která je chuťově výraznější. Vedle ní existují i další druhy, třeba okrasná. Nakombinujte si je podle barev do jednoho truhlíku.

Pěstování: Petrželka nemá ráda průdké slunce. Narozdíl od mnoha ostatních bylinek ji můžete bez problémů vypěstovat i ze semínek. Vyhraďte ji zvláštní malý květináč nebo pěstujte více druhů petržele dohromady.

Použití: Petržel se používá k dochucení polévek a salátů. Nasekejte si ji začerstva nebo ji usušte a zamrazte. Čerstvá ale obsahuje velké množství vitamínu C.

Zazimování: Zimy zvládá venku, ale doporučujeme ji vzít spíš domů za okno.

IMG_2926aHouževnaté stonky tymiánu tvoří poléhavé keříky. Jakmile se tymián ujme, můžeme ho na jednom místě nechat mnoho let. Existuje opět hned několik druhů. Citronový tymián také tvoří keříky a pěstuje se stejně jako tymián obecný. Sesaďte ho spolu s levandulí a pořídíte si neodolatelně voňavé místečko.

Pěstování: Tymián má rád písčitou, lehkou půda. Kvůli jeho pomalejšímu růstu ho nedoporučujeme pěstovat ze semen.

Použití: Troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa, ryb a zeleniny. Tymián se neztratí ani v nádivce do kuřete, v rajčatových omáčkách a polévkách, ale také v paštikách a marinádách. Z citronového tymiánu se zase vaří velmi osvěžující a léčivý čaj.

Zazimování: Tymián je velmi odolný, proto zvládá být venku i přes zimu.

IMG_2950aOregáno neboli dobromysl obecná se v českých zahradách pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření. S pomocí dobromysli se prý dala přičarovat láska a patřila mezi tzv. „svatojánské kvítí“ – natrhané na svátek sv. Jana mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi. Tak šup s ní do květníku!

Pěstování: Dobromysl potřebuje suché slunečné stanoviště. Sazeničky vysazujete samostatně, aby měly prostor se rozrůst. Můžeme ji pěstovat i ze semínek.

Použití: Kde použít oregáno? Stejně tam, kde byste použili majoránku. Dobromysl má ale výraznější chuť. Použijte ji do italské nebo francouzské kuchyně. Přidává se také do gulášů a k dochucení masitých jídel a salátů.

Zazimování: Dobromysl je poměrně choulostivá na mráz. Na zimu ji přihrneme zemí, můžeme překrýt chvojím. Nejlépe přečká zimu ve skleníku nebo doma.

 

Radčinu bylinkovou zahrádku a její další tipy můžete sledovat na facebook stránce Balkon k nakousnutí. Další inspiraci hledejte u nového projektu IKEA s názvem Šetrnější domácnost, kde vás taky naučí, jak správně pěstovat (nejen bylinky, ale i květiny a domácí zeleninu).

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Karolína
    25.3.2016 at 16:46

    Ještě loni jsem házela květináče s kytkama „do žita“, no letos mi vykouzlí úsměv na tváři kdejaké květinářství v Praze a jsem pevně rozhodnutá, co nejdřív něco zasázet :)

    • Rozi
      Reply
      Rozi
      25.3.2016 at 18:16

      Paráda, tak ať se daří!

  • Reply
    mag
    30.3.2016 at 20:58

    – bez bylinek si nedokazu predstavit jedinej den. propadla jsem hlavne salveji a kerbliku .)

  • Leave a Reply

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: